Lehmapiimavalgu allergia (LPVA) on kõige levinum toiduallergia imikute ja väikelaste seas – seda esineb kuni 7,5% kõigist lastest. Sageli aetakse toiduallergia segi toidutalumatuse või muude allergiatega mitteseotud reaktsioonidega, mistõttu tekib ekslik arusaam, et toiduallergiat esineb sagedamini kui tegelikkuses.

Umbes iga neljas lapsevanem märkab, et lapse organism reageerib ebasoodsalt ühele või mitmele toiduainele. Tegelikult esineb haigust vaid 5–10% lastest. Enamik toiduallergiaid tekib esimestel eluaastatel ning seejärel kaob. Lapsed, kes on allergilised mõne toiduaine suhtes, võivad olla allergilised ka teiste toiduainete suhtes. Teatud toiduained võivad tekitada allergilist reaktsiooni sagedamini, kui teised. Need toiduained on:

  • lehmapiim,
  • kala ja koorikloomad,
  • kanamunad,
  • maa- ja sarapuupähklid,
  • sojaoad,
  • nisu.

See ei tähenda seda, et need toiduained tuleb täielikult lapse menüüst välja lülitada. Seda tehakse vaid siis, kui teie lastearst või dietoloog on selgelt öelnud, et vastav toiduaine tekitab tõepoolest lapsele allergilist reaktsiooni. Puuduvad veenvad teaduslikud tõendid, et sagedamini allergiat tekitavate toiduainete vältimisega lapse toidus on võimalik vähendada allergiate tekke võimalust edaspidises elus.

Õige diagnoos on oluline vastava ravi ja tasakaalustatud toitumise tagamiseks. Kui märkate võimalikke toiduallergiaga seotud haigusnähte, siis teavitage sellest lapse arsti – pere- või lastearsti, nahaarsti, allergoloogi või gastroenteroloogi!

Lehmapiimaallergia © 2019. All rights reserved.